Followers

Monday, January 5

CATATAN PERJALANAN - UIAM

DESTINASI
Sebenarnya dah rancang nak pergi UIAM sejak dulu lagi, tapi tak berkesempatan nak pergi. Macam-macam halangan yang datang. Kali ni dapat idea nak pergi UIA bila kakak ana nak register masuk UiTM Shah Alam untuk intake Januari. Alang-alang dah sampai Shah Alam terus je ke UIA. Ayah ana hantar sampai ke KL central dan ana naik LRT yang sekarang ni die panggil rapid kl. Haritu keliru nak cari kaunter untuk beli tiket LRT, cari punya cari tak jumpa. Rupa-rupanya die dah tukar nama ke RAPID KL. Alhamdulillah sbb ada sahabat yang baru balik dari rekreasi kat Hulu Langat yang nak balik naik keretapi tunjukkan tempat yang ana cari. Biasalah, dah lama tak jalan-jalan KL.

Selesai beli tiket KL Central - Terminal Putra, ana pun lari naik tangga sebab dengar macam LRT dah nak sampai. Bukan apa, malas nak tunggu lama-lama kat KL Central tu. Ana pun naik ambil tempat duduk yang paling belakang. Alhamdulillah sebab masa tu tak ramai orang. Sampai kat stesen Masjid Jamek, ada 2 orang anak kecil masuk ditemani oleh ibu dan kakak mereka. 2 orang kanak-kanak perempuan tu berdiri di depan ana sambil menghadap cermin belakang. Kadang-kadang diorang pandang muka ana, ana pun senyum kat diorang. Diorang pun senyum menampakkan kecomelan wajah kecil yang diorang miliki (terskema pulak ayat).Kat sebelah ana mula-mula ada lelaki dewasa berbangsa cina.Sampai kat KLCC dia pu turun, dan kakak kepada dua orang kanak-kanak kecil tu duduk kat sebelah ana. Tiba-tiba je adik yang paling kecil tu tanya kat ana.

"Nama Abang siapa?"
"Nama Abang Adam" ana jawab sambil senyum kat dia.
"Nama dia Fatin" dia cakap sambil jari tunjuk kat kakak dia

Macam nak tergelak pun ada ana ni. ish, nakal betul budak ni (cakap dalam hati). Si kakak pun dah malu-malu sambil cubit adik dia. Naik segan ana dibuatnya. Nasib baik tak lama lepastu diorang turun kat stesen apa entah, tak ingat. Tapi best gak layan budak-budak kecik tu. Hilang sikit rasa keseorangan (boring). Sampai kat Terminal Putra pukul 7.15malam. Ana niat nak jamak ta'khir sebab kat situ ana cari, tak ada pun surau. Ana nak call sahabat ana tapi betri enset ana abis, ana pun try tanya kat peniaga-peniaga area tu. tanya-tanya, sorang-sorang jawab tak boleh sebab plug tak cukup untuk kegunaan diorng. Last sekali Allah izin ada kakak yang jaga kedai disebelah luar cakap boleh tumpang cas hp tapi kena bayarla. bayar pun bayarla kak.. Alhamdulillah.

Tak lama lepas tu sahabat ana, Nabil dan Shahidan pun sampai bawa kereta Pan (Safwan). Ana duduk belakang dengan Nabil sebab kerusi depan diorang tundukkan untuk letak air untuk Journalism Club kt seat belakang. So, nampak macam Shahidan jadi driverla pulak..ish3x kejam betul kitorang nih. hihi..

Masuk UIA ana nampakla bangunan yang besar-besar. Pemandangan lain tak clear sangat sebab time tu da malam kn. Mula-mula tu, paham-pahamla mesti jakun punya first time masuk UIA kan..huhu. Habis Nabil dan Shahidan jadi kaunter pertanyaan..Sori. Ana pun dibawa berehat dan kemaskan diri di bilik Nabil dan dijamu dengan air water cooler.. mahal tu. hehe..

Begitulah cerita perjalanan ana dari Johor ke UiTM Shah Alam hingga sampai ke UIAM. Tapi kan, kalau anda fikir, kejam sangatkah Nabil jamu ana air water cooler je..
haa.. nak tahu kisah selanjutnya, kita tunggu post yang seterusnya yang mengisahkan tentang jalan-jalan ana di malam hari dan siang hari di UIAM gombak.
NANTIKAN...

from adka_rika
adka_rika@yahoo.com

1 comment:

ukur kira said...

He3..Adam..ana memang kejam.bg nta water ccoler ja...ingat nk bg fresh oren ..tp oren pulak x dak.he3