Followers

Monday, January 5

CATATAN PERJALANAN - UIAM2

JALAN-JALAN UIAM - MALAM


"Ada nasi atas ni, kalau nak ambillah" kata Nabil sambil jarinya menunjuk ke arah nasi di atas meja.
"Tak apa, nanti kalau lapar ana makan" ana buat-buat jual mahal..hihi. tapi memang tak lapar pun masa tu.

Tiba-tiba je hp Nabil berbunyi menandakan message masuk, dari Shahidan.

"Kenape Nabil?" Ana tanya.
"Diorang suruh ana gi meeting JC malam ni." Nabil jawab.
"Pergi jelah"
"Ana pergi lambat sikit kot"

Tak lama lepas tu Abu bagi message kt Nabil memberitahu bahawa dia baru sampai kat bilik. Dia balik kampung tempoh hari dan baru sampai di UIA, balik naik motor LC nya. Cantiiikk.
Nabil suruh Abu naik ke bilik dia. Nabil bagitau ana ada kat bilik dia. Nabil try call Opie nak bagitau ana ada kat UIA tp tak dapat. Mugkin Opie penat lagi sebab kata Nabil, Opie selalu main futsal. Tak lama kemudian Abu pun sampai kat bilik Nabil. Kami pun solah isya' berjemaah berimamkan ana sebab ana jama' ta'khir. Pastu kitorang sembang-sembang dan siap-siap nak pergi makan di cafe kat depan marhallah zubair. Kat sana Nabil belanja kitorang makan chiken chop. dia makan roti canai je. die cakap die kenyang lagi sebab dia dah makan petang tadi.

Habis makan shahidan call Nabil. Dia suruh datang sebab meeting tak start lagi. Kitorang pun berbincanglah, ana suruh Nabil pergi meeting JC tu sementara ana dengan Abu boleh jalan-jalan kat luar bilik tempat diorang mesyuarat tu. Nabil pun setuju. Kitorang pun terus balik bilik tukar pakaian dan terus pergi tempat meeting JC dengan menaiki motor LC Abu. Naik tiga orang..huhu(Abu tak marah).

Sampai kat depan bilik meeting, kami nampak banyak payung kat luar.

"Mesti ramai orang ni, Adam jomla masuk" Nabil kata.
"Ish tak nakla..segan ana, ramai sangat dalam tu"
"Jomla"
"Takpe-takpe, anta sorangla masuk biar kitorang jalan-jalan kat sini"

Nabil mengangguk. Tiba-tiba ada sahabat JC keluar jemput Nabil masuk. Cepat-cepat ana dan Abu turun ikut tangga takut dia jemput masuk. Ana tak kisah tapi Abu kene kisah..haha(rahsia). Ana dan Abu terus jalan-jalan naik motor keliling UIA sementara nak tunggu Nabil habis meeting. Ana suruh Abu bawa ana ke Padang Turf UIA. Jalan nak pergi sana kena melalui marhalah sahibah. Abu cakap boleh lalu, ana pun ikut je. Lepas tu banyak tempat yang Abu bawa termasuk masjid besar UIA, fakulti-fakulti, Marhalah sahabat-sahibah dan padang UIA. Tapi pemandangan tak berapa clear sebab dah malam kan. gelap.

Habis jalan-jalan, Abu cakap dia nak balik dulu sebab dia dah ngantok. Jadi ana kenalah jalan-jalan sorang-sorang kat fakulti ilmu wahyu tempat Nabil meeting. Ana pun jalan-jalan pusing kat tempat tu, jumpa pejabat post, bank muamalat, dan macam-macam lagi. ana naik tingkat atas ada gambar-gambar student UIA waktu diorang dapat anugerah ape ntah. dah lupa. Penat berjalan, ana pun duduk kat sofa putih kat tingkat dua bertentangan dengan bilik tempat Nabil meeting.

Tak lama lepas tu, semua ahli JC keluar. Nabil pun telefon tanya ana kat mana. ana cakap ana kat sofa putih kat tingkat dua bertentangan dengan bilik tempat dia meeting. Tiba-tiba ada sahibah nak lalu kat tangga dekat dengan tempat ana duduk. Ana pun terus lari turun bawah dan pergi ke tempat pejabat pos. Lepas tu Nabil telefon lagi tanya ana, ana kat mana? ana cakap ana kat pejabat pos sebab lari dari sahibah tadi. Bukan apa takut diorang terkejut, kang diorang cakap pulak, apsal orang luar masuk nih tak malu ke..hihi. Lawak je.. sahibah semua baik-baik belaka. Sebenarnya ana ni pemalu orangnye..hihi.

Lepas Nabil habis meeting kami berdua pun balik ke bilik Nabil menaiki kereta Pan. Ada 6 orang dalam kereta masa tu, Ana, Nabil, Shu'bah, Pan, Sidiqi, dan Shahidan. Sampai kat bilik Nabil kami bersembang pasal kisah muda-muad dulu sewaktu di MATRI, kisah kawan-kawan, rancangan untuk adakan reunion dan macam-macam lagi sampai ana kadang-kadang terlelap. Kesian Nabil cakap sorang-sorang. Sori Nabil..ana memang penatla..sehari suntuk berjalan. Maaf bebanyak. Ana pun sedaya upaya nak bersembang dengan Nabil. Sampai Nabil terkejut tengok ana, ana..........

Haa... nak tahu apa yang terjadi pada ana masa tu?? kita tunggu cerita seterusnya.
NANTIKAN...

from adka_rika
adka_rika@yahoo.com

1 comment:

ukur kira said...

awat abu kisah tp nta x kisah??apa rahsianya???nak tau jgk..